Eventuele problemen met eiken en waar je op moet letten
Eikenbomen zijn enorm populair, mede door hoe gemakkelijk het hout te bewerken is. De eik behoort tot de familie van loofbomen en is te vinden in heel Nederland. Binnen Nederland hebben we het vaak over de zomereik als we refereren naar een eikenboom. Zoals eerder benoemd is eikenhout een gemakkelijke houtsoort om mee te werken. Je vindt het dus ook vaak terug in gebruiksvoorwerpen. Bijvoorbeeld bij een massief werkblad al kan je ook simpelweg een Eiken paneel kopen. Hiermee kan je zelf aan de slag om iets te maken. Bij deze boomsoort zijn er wel een aantal problemen om rekening mee te houden.
De giftigheid van de eikenboom
Zowel de bladereren van de eik als de eikels bevatten tannine. Tannine is een verzamelnaam voor verschillende chemische componenten. Deze stof zit onder andere ook in wijn en thee, maar in hele kleine hoeveelheden. De eik bevat een veel hoger percentage waardoor je maag-darmstelsel geïrriteerd kan raken. De eikels van de boom vallen onder de categorie noten en zijn giftig voor mensen. Verder zijn een aantal dieren zoals koeien en schapen ook erg gevoelig voor dit gif. Het is wel mogelijk om de eikels zo te bereiden dat ze niet langer giftig zijn. Dit heeft geen invloed op de bewerking van de boom.
De parasieten in een eikenboom
De eik heeft last van twee type parasieten. Ten eerste de eikengalwesp, deze legt eitjes op de onderkant van de eikenbladeren. De bladeren groeien over de eitjes heen, zodat er een soort cocon ontstaat. Deze wespen schaden de boom niet, maar let hier dus wel op als je een eik wilt kappen. Ten tweede is er de bastaardsatijnvlinder, deze legt haar eitjes op het blad boven in de boom. De larven eten een aantal weken later het groen van de eik op. Hierna maken ze een nest van spindraden. Ze overwinteren hierin en als de eik weer bladeren krijgt in de lente eten ze de boom kaal.