Welke motor mag je op welke leeftijd rijden?

Welke motor mag je op welke leeftijd rijden?

Black motorcycle helmet hanging on the handlebars of the motorcycle

Sla de scooter over!

Zie jij jezelf al op een dikke Harley voorbij scheuren? Hoho, eerst je motorrijbewijs halen. En misschien ook nog een keer je verjaardag vieren. Want de verschillende mortoklasses zijn leeftijdsgebonden. En wie weet kun je de scooter wel overslaan, want er liggen plannen om jongeren met ingang van 2025 al vanaf 16 jaar te laten beginnen aan motorrijlessen, zodat ze meer ervaring kunnen opdoen.

Verschillende motorklassen

Uit veiligheidsoverwegingen zijn er in het verleden leeftijdsgrenzen voor de drie verschillende motorklassen opgesteld. We nemen ze hieronder met je door.

Lichte motor (max. 11 kW)

Ben je 17 jaar oud? Dan mag je rijlessen volgen op een lichte motor en het theorie-examen afleggen. Voor het praktijkexamen moet je minimaal 18 jaar oud zijn. De lichte motor heeft een vermogen van maximaal 11 kW en het motorrijbewijs heet A1.

Middelzware motor (max. 35 kW)

Ben je reeds in het bezit van het A1 motorrijbewijs? Dan mag je vanaf je 19 jaar rijlessen gaan volgen op een middelzware motor. Voor het examen moet je minimaal 20 jaar oud zijn. Een theorie-examen afleggen is niet nodig. Dit motorrijbewijs heet A2 en je mag er motoren met een vermogen tot 35 kW mee besturen.

Zware motor (35 kW of meer)

Vanaf je 21e levensjaar is het toegestaan om rijlessen te nemen op een motor van 35 kW of meer. Het is niet nodig om eerst de rijbewijzen A1 en A2 te halen. Wanneer rijden op een zware motor je doel is kun je dus ook tot je 21e wachten en de andere twee rijbewijzen overslaan. Ook handig wanneer je al ouder bent. Het rij-examen mag je pas vanaf 22 jaar afleggen. De naam van dit rijbewijs is motorrijbewijs A. Een aandachtspunt is dat je de eerste twee jaar alleen op een zware motor met drie wielen mag rijden. Die dikke Harley zal dus misschien nog een paar jaar in de schuur moeten blijven staan.

Veiligheid voor alles

Wanneer het op motorrijden aankomt is ervaring erg belangrijk. Het kan dus helemaal geen kwaad om jong te beginnen bij een motorrijschool in Tiel, zodat je het motorrijden goed aanleert. Ook wat langer op een lichte motor te blijven rijden is een goede tip. Je hebt dan meer ervaring en bent ook fysiek wat sterker. Heb jij op jonge leeftijd je motorrijbewijs behaald? Deel je ervaringen via het contactformulier.