Vlooien kat? Het is er weer de tijd voor

We gaan zo langzamerhand weer richting het voorjaar. Het is nog koud, maar zodra het weer wat warmer wordt, worden ook de vlooien weer actief. Zij weten je kat weer feilloos te vinden. Vlooien kat zijn irritante beestjes. Beestjes die leven van het bloed van je kat. Die, om stolling van dat bloed tegen te gaan, speeksel in je kat spugen. Zo kunnen zij fijn het bloed van je kat slurpen. Ondertussen krijgt je kat steeds meer jeuk. Vlooien kat zijn in principe niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel allergische reacties opleveren en er in uiterste gevallen voor zorgen dat je kat bloedarmoede oploopt. Aan vlooien kat moet je dus echt iets doen.

Hoe kom je van vlooien kat af?

Er zijn verschillende middelen beschikbaar om de vlooien kat te bestrijden. Je kunt kiezen voor de meest bekende variant: de vlooiendruppels. Deze druppels plaats je in de nek, net achter het kopje van je kat. Je kunt ook kiezen voor een vlooienband. Dat is een bandje dat je om de nek van de kat doet. Dit bandje geeft een stof af waar vlooien niet van houden. Zij zullen dus snel vertrekken. Een vlooienband wordt alleen aangeraden bij binnenkatten. Het gevaar dat katten die buiten komen met het bandje ergens aan blijven hangen is te groot.

Maar er is meer

Vlooien blijven niet altijd op een kat zitten. Ze maken graag nestjes op warme plekken in huis. Het is dus altijd verstandig om ook voor een omgevingsspray te kiezen als je vlooien ontdekt bij je kat. Je behandelt dan ook je huis. Dit doe je om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Vindt jouw kat het fijn om gewassen te worden? Dan kun je als aanvulling op de druppels of de vlooienband ook nog kiezen voor een speciale shampoo. Dit is, zoals je zult begrijpen, geen succes bij katten die niet van water houden.

Ook teken kunnen toeslaan

Een teek is een beestje dat leeft in hoog gras. Als het zometeen weer lente wordt en het gras weer gaat groeien, dan kan je kat zomaar met een teek thuiskomen. Een teek graaft zich in in de huid van je kat. Ook weer op zoek naar het bloed van je kat. Je kunt anti-vlooienmiddelen gebruiken die ook direct tegen teken werken. Het is wel altijd handig om een goede tekentang in huis te hebben om eventuele teken op de juiste manier te verwijderen. Zo zorg je ervoor dat je kat geen last heeft van alle beestjes die het op zijn bloed hebben voorzien.